Je bril onderhouden? Zo ga je te werk!

Wanneer je een nieuwe bril koopt, kan het soms een uitdaging zijn om de beste poetsmethode voor je montuur te vinden. Het is natuurlijk de bedoeling dat je zo lang mogelijk kan genieten van je nieuwe look. Hierbij een aantal tips & tricks om je bril schoon te maken. Zo ziet je bril er na jaren nog schitterend uit! 
Hoe maak je je bril proper als hij écht vuil is? En met welke producten mag ik dat dan doen? Ontdek het hier! 

Zeker doen:

Een klein veegje of vingerafdruk op een glas maak je snel proper met het microvezeldoekje dat je van ons kreeg.

Zand of stof op je glazen? Spoel je bril dan eerst af met koud of lauw water. Een klein stofje kan je ook zo van je glas afblazen. Droog de bril af met een propere zak- of handdoek.
Waarom?  Wanneer je het zand of stof er gewoon zo vanaf probeert te wrijven, is de kans groot dat je krasjes maakt op het glas. Veel kleine krasjes maken je glas dof, waardoor je minder scherp zal zien door het glas.

Na het sporten spoel je best je bril af zodat alle zweetresten verwijderd zijn.
Waarom?  Zweet bevat veel zouten en zuren, die je montuur na verloop van tijd dof maken of een witte naslag geven. Als je je bril afspoelt na het sporten blijft hij er langer goed uitzien. Dat geldt ook voor brillen die in contact komen met (zout) zeewater. Heb je een montuur van kunststof dat toch verkleurd is? Dan kan je ons altijd vragen deze te polieren. Zo ziet je bril er weer piekfijn uit!

Gebruik een kwalitatieve spray (of vochtige doekjes voor brillen) om je glazen te reinigen.
Waarom?  Deze hebben een ontvettende werking. Je gebruikt dit best door het te sprayen aan de voor- en achterkant van de glazen. Hierna wrijf je het uit zodat het product zich verspreidt over de oppervlakte van de glazen. Ga tenslotte nog eens over de glazen met je microvezeldoekje om de laatste strepen te verwijderen. De kwaliteit van je spray is hierbij heel belangrijk. Minder kwalitatieve producten ontvetten wel goed, maar zijn van samenstelling te agressief voor het glas en het montuur.

Was je microvezeldoekjes regelmatig op 30° en zonder wasverzachter.
Waarom?  Door het regelmatig eens te wassen, verwijder je automatisch het vuil en de stof die op je microvezeldoekje kunnen achterblijven

Is je bril vuil en krijg je hem niet proper met een spray en microvezeldoekje? Een brillenbad of ultrasonebad kan wonderen doen!
Waarom?  De kleine hoekjes van je bril zullen zo dieper gereinigd worden. Je kan dit bovendien gewoon thuis doen. Kom je toch liever langs? Dan reinigen we jouw bril in ons ultrasonebad of demonteren we je bril om aan de plekjes te raken waar jij anders niet bij kan.

Bewaar je bril best in een stevige etui met een brillendoekje wanneer je hem niet draagt.
Waarom?  Zo blijft je montuur optimaal beschermt en voorkom je alle soorten beschadigingen.

Zeker niet doen:

Je reinigt de brilglazen best niet met je (gedragen) kleding zoals truien, t-shirts of sjaals.
Waarom?  Je kleding vangt doorheen de dag zand en stofdeeltjes op. Wanneer je ermee begint te wrijven op je glazen, zal je kleine krasjes veroorzaken, die na verloop van tijd zorgen voor een troebele blik. 

Je gebruikt best geen keukenpapier om je bril schoon te maken. 
Waarom?  Er zitten heel veel houtvezels verwerkt in keukenpapier, wat eveneens krasjes kan veroorzaken. 

Gebruik nooit detergenten zoals zeep, afwasmiddel of wasmiddel.
Waarom?  Detergenten zijn chemisch middelen die iets te agressief zijn voor brilglascoatings en voor de monturen zelf. Hierdoor kunnen ze verkleuren of dof worden. Er kan bijvoorbeeld een witte schijn ontstaan op je montuur. Je kan wel een sopje gebruiken, waarin je het detergent voldoende verdunt met water. 
 

Laat je bril nooit heel warm worden. Pas dus zeker op met sauna’s of leg hem niet op een heet dashboard in de zomer of op de verwarming thuis. 
Waarom?  Hitte kan heel schadelijk zijn voor zowel je bril als je glazen. Zo kan het niet alleen de coating op je glazen aantasten, maar ook de vorm van je montuur.

Zet je bril even af wanneer je haarlak wilt gebruiken. 
Waarom?  Haarlak vormt een soort van nevel die dan neerslaat op je glazen. Deze kleine druppeltjes haarlak laten puntjes achter op je glas. Je kan ze er niet afwassen met brillenspray of water. Heb je toch sporen van haarlak op je glazen? Kom dan even langs. Wij hebben een product dat deze kan verwijderen, maar hiervoor moet het glas even uit het montuur.

Sporen van make-up verwijder je best tijdig met een vochtige doek.
Waarom?  Niet verwijderde make-up zoals foundation of concealer laten je montuur verkleuren. Er kan dus een lichte schijn op je bril komen, wat we natuurlijk willen vermijden.